Een service van Zorg aan Zet
mijn digiCVInloggen
Email:
Wachtwoord:

Opleidingsniveaus

In zorg en welzijn kun je op zes niveaus leren en werken. Bij elk niveau hoort bepaalde kennis, maar ook bepaalde vaardigheden en verantwoordelijkheden.

Omdat er zoveel verschillende werkvelden zijn binnen de sector, zijn er ook volop mogelijkheden om door te groeien. Zo kun je bijvoorbeeld, nadat je in een verzorgingshuis hebt gewerkt ook aan de slag in een ziekenhuis, of een verpleeghuis. Ook stimuleren organisaties hun medewerkers om door te stromen naar een hoger niveau en helpen ze je met het volgen van de bijbehorende opleidingen.

Hieronder vind je een overzicht wat de verschillende niveaus zijn en welk werk je daarbij kunt verwachten.

Niveau 1 - Zorghulp
Je krijgt vooral een assisterende functie. Je helpt cliënten met het huishouden, zorgt in beperkte mate voor de kinderen en maakt bijvoorbeeld eten klaar. Ook boodschappen doen en een praatje maken behoren tot je functie.

Niveau 2 - Helpende zorg en welzijn
Je kunt met diverse groepen mensen gaan werken op uitvoerend en ondersteunend niveau. Denk aan kinderen, mensen met een beperking, volwassenen en ouderen. Je helpt ze bijvoorbeeld met hun persoonlijke verzorging en het huishouden.

Niveau 3 - Verzorgende (IG) | Medewerker maatschappelijke zorg
Met niveau 3 ben je bevoegd om verschillende taken op het uitvoerende, ondernemende, coördinerende en begeleidende vlak te verrichten. Met een diploma verzorgende IG kun je bijvoorbeeld aan de slag in de werkvelden verpleeg- en verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg. Je helpt mensen met aan- en uitkleden en wassen maar ook met technische handelingen.

Met de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang kun je bijvoorbeeld terecht in een kinderdagverblijf. En een medewerker maatschappelijke zorg kan o.a. aan de slag als activiteiten- of woonbegeleider in verschillende werkvelden. In alle functies op dit niveau observeer, begeleid en stimuleer je mensen.

Niveau 4 - Verpleegkunde MBO | Medewerker maatschappelijke zorg | Persoonlijk begeleider
Als verpleegkundige kun je aan de slag in veel verschillende soorten organisaties: een ziekenhuis, verpleeg-of verzorgingshuis maar ook in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg. Je bent zowel op het uitvoerend, organiserend als coördinerend vlak bezig. Je kunt met een diploma op dit niveau soms ook leidinggevende taken krijgen. Een verpleegkundige regelt bijvoorbeeld de organisatie, planning en uitvoering van de verpleegkundige zorg. Deskundige begeleiding is een van de hoofdtaken van een persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Ook organiseer je activiteiten voor je cliënten.

Niveau 4 - Zorgtechnicus
Opleidingsduur 4 jaar | Lesvorm MBO BOL | Locaties Arcus College Heerlen & Gilde Opleidingen Roermond.

De opleiding tot Zorgtechnicus is een nieuwe MBO 4 opleiding die wordt verzorgd door Zorgtechniek Limburg in samenwerking met de 3 Limburgse ROC’s (Arcus College, Leeuwenborgh Opleidingen en Gilde Opleidingen). In het eerste jaar van de opleiding wordt een brede technische basis gelegd, aangevuld met kennis van anatomie (kennis van het menselijk lichaam), fysiologie (werking van de organen) en ziektebeelden. Deze kennis heb je nodig om straks goed te kunnen communiceren met professionals uit de medische wereld. Verder wordt er naast de technische vakken veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden en communicatie. Als zorgtechnicus functioneer je straks op het snijvlak tussen techniek en zorg. Je komt terecht in zorgsituaties in bijvoorbeeld ziekenhuizen of verpleeghuizen, maar ook bij mensen thuis, waar je een domoticasysteem moet aanleggen.

De vraag naar Zorgtechnici groeit met de dag. Als zorgtechnicus kun je dan ook direct aan de slag. Geen dag is hetzelfde. Zo werk je de ene dag in een zorginstelling en de volgende dag ben je bij mensen als meneer Jansen in huis. Werken bij de facilitaire of technische dienst in een ziekenhuis kan ook. Je bent eigenlijk steeds bezig met het ondersteunen van het zorgproces met technische activiteiten. En wat dacht je van jouw bijdrage bij een bedrijf dat bijvoorbeeld apparaten voor zorgdomotica bouwt, installeert en onderhoudt? Als zorgtechnicus kom je nog eens ergens.

Tijdens de opleiding doe je examen voor het landelijk certificaat Medisch Technicus A, waardoor je na je afstuderen behalve je mbo-4 diploma ook al een extra bewijs van vakmanschap hebt, dat je positie op de arbeidsmarkt verstevigt.

Voor deze opleiding kun je toegelaten worden met een vmbo-GT of vmbo-T diploma, of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

Een vmbo-kader opleiding is wettelijk gezien wel mogelijk, maar dan heb je in ieder geval wel wis- en natuurkunde in je pakket nodig. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je resultaten ruim voldoende zijn. Er vindt in ieder geval steeds een oriënterend gesprek plaats.

Via het logo van Zorgtechniek Limburg kun je doorklikken naar de website voor meer informatie over deze opleiding en de toekomstmogelijkheden.

Via Zorgtechniek Limburg kun je meer te weten komen over de opleiding Zorgtechnicus.

 



Niveau 5 - Verpleegkunde MBO
Als je op niveau 5 aan de slag gaat, heb je een HBO-opleiding achter de rug. Als verpleegkundige op dit niveau organiseer je verpleegkundige taken en voert deze ook uit. Ook geef je voorlichting. Je leert op dit niveau meer over coördineren en leidinggeven. Een sociaal pedagogisch hulpverlener werkt op het terrein van welzijn. Dat kan met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Je biedt hen (en soms ook hun omgeving) begeleiding en /of ondersteuning bij de  problemen die ze hebben.

Niveau WO
WO-niveau staat voor een wetenschappelijke opleiding, ofwel een universitair diploma. Denk dan bijvoorbeeld aan gezondheidswetenschapper, chirurg, huisarts of verpleeghuisarts. Met zo’n opleiding kun je binnen uiteenlopende werkvelden aan de slag.  

Meer weten?
Wil je meer weten over deze niveaus en/of de doorstroommogelijkheden klik dan op onderstaande logo's.

Via YouChooz.nl kun je alle informatie vinden over heel veel verschillende beroepen in zorg, welzijn en sport en de daarbij behorende opleidingen.